De levensloop van schoenadvies baby tot jong volwassene.

Als trotse nieuwe ouder wilt u het beste voor uw baby. Een baby heeft echter geen schoenen en zelfs geen sokken nodig. Door het vetpolster (het voetkussentje) word het babyvoetje op goede tempratuur gehouden.  Wilt u toch sokjes? Let dan op dat er genoeg ruimte voor voet met de tenen is in het sokje. En dat het sokje niet te strak om de voetjes zit. Te kleine sokjes kan schade aanbrengen aan het model van de voet en belemmeren de grijp- en klauwbeweging van de voetjes. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de voetontwikkeling. 

Vanaf 3 maanden kunt u ook leren slofjes aantrekken die speciaal voor babyvoetjes gemaakt zijn. Deze zijn van zacht leer zodat de huid goed kan ademen. Meestal hebben ze ook antislip onder de zachte zolen zodat wanneer de eerste pogingen voor staan en lopen worden gedaan uw baby niet uitglijdt op de vloer.  Tot het moment dat uw kind voor het eerst buiten zelfstandig gaat lopen zijn stevige schoenen niet nodig!

Vanaf 2 jaar komt uw kind in een leeftijdfase waar belangrijke veranderingen van de voeten te verwachten zijn.  Zo gaan de benen in x-stand staan. Op de leeftijd van 3 jaar is de x-stand het ergste. Als gevolg hiervan zullen de voeten van uw kind naar binnen knikken (knikvoet). Hierdoor lijkt het of uw kind platvoeten heeft. Dit is in de meeste gevallen niet waar. Bij een normale ontwikkeling zal de stand zich vanzelf herstellen.  De x-stand en knikvoet kunnen wel vermoeidheid geven en hinderlijk zijn, omdat uw kind meer kracht moet zetten om de voeten af te wikkelen en de knieën vaak tegen elkaar aan wrijven. Uw kind heeft in deze situatie baat bij schoenen die op de juiste plaatsen een goede ondersteuning bieden, in de lengte en breedte goed aansluiten en goed de hiel omsluiten.

Vanaf 4 jaar verdwijnt langzaam het vetpolster (het vetkussentje), waardoor de bogen die in de kindervoet zitten langzaam tevoorschijn komen. Ook wordt het duidelijk wat voor soort voet uw kind zal krijgen. Iedere voet is anders. Daarom zal ook niet elke schoen bij uw kind passen. Denk hierbij niet alleen aan de lengte van de voet maar zeker ook aan de breedte van de voet.

7 jaar en ouder

 
Vanaf een jaar of 7 gaan de x-benen langzaam rechter staan. En krijgt uw kind een eigen smaak. Daarnaast wordt uw kind beïnvloed door vriendjes en vriendinnetjes. Ook de mode gaat meetellen en commercials op televisie zijn belangrijk. Uw kind wil 'erbij horen'. Dit alles zal dus een rol gaan spelen bij de keuze van nieuwe schoenen.

Bij de aanschaf van schoenen is het belangrijk dat de schoenen goed passen. Als gevolg van slecht passende schoenen kunnen namelijk allerlei afwijkingen ontstaan.

De eigen smaak en het 'erbij willen horen' zijn voor uw kind heel erg belangrijk bij het kiezen van schoenen. Houdt u er rekening mee dat uw kind, wanneer het de schoenen mooi vindt, meestal zal zeggen dat ze ook lekker zitten.
 

Waar moet u als ouder echt op letten bij schoenen kopen.

De lengtemaat

Bij goed passende schoenen gaat het allereerst om de lengte van de schoenen. Er moet voldoende ruimte (1 cm) over zijn voor de groei van de voeten.

Bij te kleine schoenen kunnen de volgende afwijkingen ontstaan:

 • likdoorns
 • klauwtenen
 • hamertenen
 • drukplekken
 • hallux valgus (knokkel bij de grote teen)

Schoenen die te groot zijn kunnen de volgende problemen geven:

 • Het buigpunt komt niet overeen met de bal van de voet, waardoor de wreefsluiting op de verkeerde plaats zit
 • Doordat er teveel ruimte is voor de tenen, neemt de kans op struikelen enorm toe

De breedtemaat

Naast de lengte van de schoenen is tevens de breedte van belang. Zowel het dragen van te brede schoenen als ook het dragen van te smalle schoenen heeft, vooral voor de tenen, nadelige gevolgen.

Te brede schoenen

Bij te brede schoenen lijkt het, terwijl de lengtemaat wel goed is, alsof de schoenen te groot zijn. Het komt helaas voor dat het kind daardoor een te kleine maat schoenen aangemeten krijgt. De voeten kunnen hierdoor heel snel vervormen.

Een ander probleem dat zich kan voordoen bij te brede schoenen is dat de tenen zich spreiden. Er ontstaat dan een zogenaamde spreidvoet. De doorveer eigenschap van de voet verdwijnt en onder de voet worden de teenkootjes gevoelig.

Te smalle schoenen

In het geval van smalle voeten, zal bijna geen enkele gemiddelde schoen goed passen. Hierdoor worden regelmatig te grote schoenen aangemeten.

Schoenen met een te smalle pasvorm kunnen de volgende afwijkingen veroorzaken:

 • Geen doorveer ruimte om de voet goed te kunnen afwikkelen (waardoor een ridderspoor kan ontstaan)
 • Samenpersen van de tenen
 • De tenen kunnen over elkaar gaan staan
 • De kleine teen kan zich (voorgoed) kantelen
 • Nagels kunnen andere tenen insnijden
 • Likdoorns

Helaas wordt niet elke schoen in verschillende breedtematen gemaakt. Wanneer uw kind smallere of bredere voeten heeft dan gemiddeld, is het erg belangrijk dat u zich vakkundig laat voorlichten.

Aanbeveling

Het is duidelijk dat u zich bij het kopen van schoenen het beste door een deskundige kunt laten adviseren. De meeste problemen aan de voeten ontstaan namelijk door verkeerd schoeisel. Hier kan uw kind de rest van zijn leven last van hebben. Met goede passende schoenen stapt uw kind met vertrouwen de toekomst in. 

Laserbehandeling nuttig of niet!

Uit laatste onderzoek * treatment of onychomycosis using a submillisecond 1064-nm neodymium door J Am Acad Dermatol 2013 in press is gebleken dat de meest voorkomende schimmel in de nagel de trichophyton Rubrum pas dood gaat bij 15 minuten op 50 graden verhitting. Dit is zo heet dat de nagelplaat zou verbranden. 

De lasertechnieken die op dit moment aangeboden worden verwarmen de nagelplaat tot 42 a 45 graden gedurende 7 seconden. Dit betekent dat er uiterlijk misschien wel verbetering lijkt, maar dat de schimmel niet weg is. 

Het advies blijft hierdoor ook het verwijderen van de zieke nagelgedeelten. Het gebruiken van lokale tincturen (nageolie/nagellak) en mede behandeling van schoenen ter voorkoming van opnieuw te worden besmet.

Bij ernstig aangedane nagels is medicatie in tabletvorm naast de bovengenoemde stappen het advies waard. 

Volg de link hieronder voor het volledige wettenschaplijk onderzoek.

Hygiëne in de pedicurepraktijk .

Uw hygiëne staat hoog in het vaandel hierdoor wordt er gebruik gemaakt van een autoclaaf.(sterilisator) Hiermee voorkom je besmettingen met schimmels,virussen en bacteriën.